Ce este polistirenul expandat

După structura sa, polistirenul expandat se aseamănă cu structura unui astfel de material natural, precum este scoarţa arborelui de plută, fiind compus din granule microscopice.

Polistirenul expandat este un material de construcţie ecologic şi etanş la vapori. Acest material nu este radioactive, are o structură chimică neutră (adică nu este un mediu de alimentare pentru bacterii şi ciupercile de mucegai), este rezistent la umezeală, nu se descompune şi nu poluează apele subterane, nu atrage insectele şi rozătoarele.

Aspectul exterior al polistirenului expandat este asemănător cu cel al materialului plastic expandat, dara diferă de acesta în mod cardinal prin calităţile sale fizico-mecanice, datorită cărora şi-a cîştigat o atenţie deosebită în calitate de termoizolant şi formă pentru cofrajul nedemontabil, care, în mod garantat, suportă presiunea betonului în cadrul construcţiilor monolit. Merită să fie menţionat faptul că polistirenul expandat este absolut inofensiv, din el fiind fabricate ambalajele pentru produsele alimentare! Cu toate că, din cauza exteriorului asemănător cu cel al materialului plastic expandat, el este deseori confundat cu cel din urmă, în timpul prelucrării materiei prime, din el sunt excluse amestecurile nocive de fenol, fiind suplinit cu adaosuri ce împiedică arderea materialului. Polistirenul expandat pentru construcţii a fost inventat la mijlocul secolului ХХ. În Europa, Canada, SUA şi în alte state, care deja de mult timp şi activ aplică tehnologia de construcţii monolit a caselor cu utilizarea cofrajului nedemontabil din polistiren expandat, există cerinţe destul de riguroase privind ecologia şi normele sanitare, dar, deocamdată, careva obiecţii au lipsit.
                             
Casele, edificate prin tehnologia de turnare a betonului în cofrajul nedemontabil din polistiren expandat, au următoarele caracteristici ale pereţilor.

Grosimea construcţiei – 30 cm., din care 15 cm. – betonul monolit şi 15 cm. (10+5) – polistirenul expandat
Masa peretelui (fără finisaj) - 340 kg./m2
Coeficientul de termoconductibilitate - 0,036 Wmм. K
Rezistenţa la transport de căldură - peste 3,2 m2 K/W

Permeabilitate la vapori - 0,032 mg/m. h. Pa
Absorbţia umezelii (timp de 24 ore, după volum) - 0,1%
Fonoizolare - 53 Db
Limita de rezistenţă la foc – gradul  II, (autostingere)